Hypotonus u detičiek

Niektoré detičky pri hraní na ihrisku nestíhajú svojím rovesníkom, nechcú chodiť na prechádzky alebo často padajú. Za týmto všetkým môže byť viacero dôvodov, napríklad aj veľmi častá diagnóza, hypotonus.

Hypotonus, teda znížené svalové napätie, môže signalizovať neurologický, genetický alebo metabolický problém a zvyčajne sa prejaví do 6. mesiacov veku dieťatka. Včasné zahájenie fyzioterapie môže dieťatku výrazne pomôcť vo vývoji a zlepšiť tak kvalitu jeho pohybu.

AKO SA HYPOTÓNIA PREJAVUJE?

Deti s hypotóniou nemajú silné pohyby rúk a nôh. Objavuje sa problém pri dojčení dieťatka. Nesaje alebo saje len veľmi krátko a slabo, nemá na to silu. Prípadne sa objavuje reflux a dieťa neudrží v sebe materské mlieko. Prítomné môžu byť aj časté detské koliky a problémy s dýchaním. Tieto deti plačú veľmi málo a plač je slabý a krátky.

Neskôr sa hypotónia môže prejavovať oneskorením pohybového vývoja. Pre dieťa s hypotóniou je problém zvládnuť prvé vzpriamenie (v polohe na brušku symetrická opora o obe predlaktia) alebo je oneskorené. Tak isto otáčanie z chrbátika na bruško, úchop hračiek, chytanie si nožičiek a dávanie ich do pusinky, dieťa začína liezť a sedieť neskôr. Dieťa, ktoré je hypotonické nevládze loziť po štyroch, prípadne si tento pohyb nahrádza plazením. Nejde do vysokej opory na obe ruky a už vôbec nie na kolienka. Dieťa sa v sede často hrbí, čo má súvis s oslabením brušných svalov. Kĺby môžu byť hypermobilné, tzn. zväčšený rozsah pohybu.

Tieto deti sa celkovo menej pohybovo prejavujú, dospelí o nich často nespravodlivo povedia, že sú lenivé.

Nebojte sa, hypotónia nie je vždy známkou veľkého problému. Keď sa deti narodia predčasne, môžu mať slabý svalový tonus, pretože ich telíčka nemali dosť času na to, aby sa správne vyvíjali. Je dobré sa aj v tomto prípade uistiť, že dieťa dodržiava míľniky vývoja a zabezpečiť fyzioterapiu, ktorú potrebuje.

No a vtedy prichádza do hry naše detské oddelenie.

Termíny pre detičky si môžete rezervovať aj tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *